DETAYLI BİLGİ

Bayezid Camii’nin Tarihi

Çift minareli Bayezid Camii’nin mimarlarının kimliği hakkında bazı görüşler bulunsa da kim oldukları kesin olarak bilinmiyor. 1501 yılında Yıldırım Bayezid’in emriyle yapımına başlanan cami, 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. İstanbul’daki camiler arasında orijinal halini koruyan selatin cami olarak kabul edilir. Selatin cami ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanlar tarafından inşa ettirilen camiler için kullanılan bir isimdir. Yapıldığı zamandan itibaren özgün halini koruyan en eski selatin cami Bayezid Camii’dir. Ayrıca İstanbul’un fethinden sonra yaptırılmış en büyük ikinci camidir.

1509 depremiyle büyük zarar gören cami sonraki yıllarda onarılmaya çalışılmıştır. Ancak onarma son şeklini verip camiyi eskisinden de güçlü hale getiren Mimar Sinan’dır.Bizans döneminin en büyük arazisi sayılan Bayezid Meydanı’na yapılan külliyenin içinde yer alan caminin yanında başka yapılar da bulunmaktadır. Bir türbe, imarethane, subyan mektebi, hamam, kervansaray ve bir medrese bu külliye de Bayezid Camii’ye eşlik eder. Bu yapılar dağınık bir şekilde alana yayılmıştır. Sultan II. Bayezid’in türbesi de bu caminin avlusunda yer alır.

Bayezid Camii’nde ilk namazı Yıldırım Bayezid bizzat kıldırmıştır. Bu caminin inşaatında yeniçeri ocağı mensupları çalışmış, her bir bölük caminin farklı bir bölümünün yapımına yardım etmiştir. Camide işlenen nakışları ise Nakkaşlar cemaatinin usta sanatkarları yapmışlardır. Tüm bunların yanında camiye bağışta bulunan herkesin isimleri kayıt altına alınmıştır.

Camii Hakkında Ek Bilgiler: 

Bayezid Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

Bayezid Camii, İstanbul’un en merkezi yerlerinden biri olan Fatih Bayezid Mahallesindedir. Bulunduğu yerin merkezi bir konumda olması nedeniyle birden fazla ulaşım seçeneği mevcut.

. İETT otobüsleriyle gitmek isterseniz Beyazıt Otobüs Durağının 30 m ilerisine yürüyerek camiye ulaşabilirsiniz.

. Camiye metro vasıtasıyla gitmek isterseniz, Aksaray Metro İstasyonu’nda indikten sonra yaklaşık 1 km yürümeniz gerekmektedir. Ya da aktarma yapabilirsiniz.

. Tramway kullanma seçeneğiniz de var. Cami, Bayezid Tramway Durağı’na 50 metre, Çemberlitaş Tramway Durağı’na ise 400 m mesafededir.

. Son olarak camiye trenle gitmek için Kumkapı Tren İstasyonu’nda inip yaklaşık olarak 700 m yürümeniz yeterlidir. (Şu anda tren istasyonu tadilattadır)

Bayezid Camii Giriş Ücreti Ne Kadar?

Cami günümüzde aktif olarak ziyarete açık. Namaz saatleri dışında herhangi bir saatte giderek camiyi gezebilir ve inceleyebilirsiniz. Girişler için bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.

İstanbul camilerini gezerken mutlaka Bayezid Camii’ne de uğramanızı tavsiye ederiz.

 

 

GALERİ

YORUMLAR

0.00
0 yorum
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.